Meslek Odaları Ülkeye ve Topluma Yüksek Katma Değeri Sağlar.
Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) 1954 yılında kurulmasında kurucu oda vasfıyla rol almış Gemi Mühendisleri Odası olarak, Odamızın ve üst kuruluşumuz olan TMMOB’nin kanun ve yönetmeliklerinde değişiklik yapılmasına yönelik içerisinde olmadığımız çalışma ve taslakları kabul etmiyoruz.
6235 sayılı yasa ile kurulan ve 66 yıldır ülkemiz sınırları içerisinde mesleki görevlerini kanunen icra eden TMMOB, tüm mühendis ve mimarları örgütü içinde toplayan, tüzel kişiliğe sahip ve meslek odalarının bağlı olduğu kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur.
TMMOB ve TMMOB’a bağlı meslek odalarının kuruluş amaçları, görev, yetki ve sorumlulukları Türkiye Cumhuriyeti kanun ve yönetmeliklerinde açıkça belirtilmiştir.
Odalar bu yasal çerçeve içinde yürütmüş oldukları faaliyetlerde;
Meslektaşlarının müşterek ihtiyaçlarını karşılar, birbirleri ile ilişkilerinde hak ve güveni hâkim kılarak meslek ahlak ve disiplinini korur.
Kamu kurum ve kuruluşları ile, Üniversiteler ile, sanayi kuruluşları ile iş birliği yaparak, katma değeri olan mesleki deneyimler kazandırırken ülkenin kalkınmasına büyük katkı sağlar.
Geleceğimizin altın anahtarları olan bilimsel uygulamaların artmasını ve yürütülmesini sağlarken, doğamızı ve denizlerimizi gelecekte de yaşanabilir halde kalması için gerekli tüm mücadeleyi verir.
Ancak, son günlerde medyada TMMOB ve TMMOB’a bağlı meslek odalarının hak ve yürütme yetkileri ile seçim sistemlerinde değişiklik yapılmasına dair yeni bir kanun teklifi çalışmasının yürütüldüğü yansıtılmaktadır.
İçerisinde TMMOB’nin ve hiçbir meslek odasının bulunmadığı bu çalışmaları kabul etmek mümkün değildir. Gemi Mühendisleri Odası olarak, meslek odalarının itibarına gölge düşürecek, görev ve yetkilerini kısıtlayacak girişimlerin karşısında olduğumuzu bildirir,
Kamuoyuna saygıyla duyururuz.
47. Dönem Yönetim Kurulu
TMMOB Gemi Mühendisleri Odası