Kılavuzluk- Römorkörcülük Hizmetleri ve TeknolojileriKongresi- I
Sayın Üyemiz,
Odamız, GEMİMO, DTO ve Türk Klavuz Kaptanlar Derneği İşbirliği ile düzenlenen
Kılavuzluk- Römorkörcülük Hizmetleri ve Teknolojileri Kongresi- I gerçekleşti.
Oda Başkanımız Sinem Dedetaş’ ın da Kongre Eş Başkanlarından olduğu kongre kapsamında kılavuzluk hizmetleri, römorkörcülük hizmetleri ve bu hizmetlere ait teknolojik gelişmeler ile römorkör inşa sanayi konularının akademik düzeyde ele alınması hedeflendi.
Kılavuzluk/Römorkörcülük Hizmetleri ve Teknolojiler i Kongresi, İMEAK Deniz Ticaret Odası- TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası-TMMOB Gemi Mühendisleri Odası ve Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği ‘nin ev sahipliğinde başarı ile tamamlandı.
Kongre eş başkanların yaptığı konuşmalar ile başlamıştır.
Kongre eş başkanlarından Oda başkanımız Sinem Dedetaş’ ın “ Açılış Konuşması ”
Denizcilik sektörünün değerli bileşenleri,
GMO, GMIMO, DTO ve Türk Kılavuz Kaptanları Derneği işbirliği ile düzenlediğimiz bu kongrede öncelikle emeği geçen herkese şahsım ve yönetim kurulum adına özellikle teşekkür ediyorum. Özellikle dedim çünkü bu kongre çok değerli konuk ve katılımcıları ile zengin teknik içeriğinin yanı sıra çok önemli bir değeri temsil ediyor: Birlikte Çalışma ve Üretme!
Bize küçük yaşlardan beri öğretilen aklımıza mıh gibi işlemiş bir cümle vardır, nedir o? "Kendini kurtar evladım".Herkes bir noktada kendini kurtarmaya çalışırken oluşan bencil ortamın, birlikte iş yapma pratiğinin önüne geçmesi ile gelinen yabancılaşma noktasının nelere mal olduğunu, son zamanlarda art arda yaşadığımız çok üzücü olaylarla görüyoruz ne yazık ki.
İzninizle sizinle bir görseli paylaşmak istiyorum. Görseldeki Baron Münchaussen atı ile bir bataklığa saplanmış ve buradan çıkmak için kendi saçını çekiyor. Bu görsel esasında bilim felsefesi alanında bir terimi açıklamak için kullanılan bir sembol ancak ben bu resmi gördüğümden beri bizim sektörümüzle arasında bir paralellik kurar oldum. Denizcilik sektöründe çok köklü ve değerli kurum ve kuruluşlar içine düşülen kriz ortamından çıkmak için çırpınmakta ancak kendi saçını çekmekten öteye gidememekte. Oysa açıkça görülen, yapılması gereken husus şu ki ortak aklın geliştirilmesi ve sektörel planlamanın yapılarak, bileşenlerin bu planlar çerçevesinde kolektif çalışmasının sağlanmasıdır.
Bu kongre bunun bir başlangıcını oluştururken, bu sektörün bunu başaracağına olan inancımızı da güçlendirmektedir. Gün boyu sunulacak bildiriler Türkiye'de gerek mühendislik gerekse denizcilik alanında sahip olduğumuz birikim ve ilerlemeleri ortaya koyacaktır. Gerek mühendislik, gerekse denizcilik alanında iyi yetişmiş, bilgi birikimi yüksek kaynaklarımızın mevcut olduğu açıktır. Denizcilik kültürünün oluşturulması ve iyi planlanması ile bu kaynakların verimli kullanımı sağlanmalı ve hedeflenen denizci millet ülküsüne ulaşılmalıdır.
Başarılı bir kongre geçirmemizi diler, herkesi saygı ile selamlarım.